Marvealla kokeillaan rohkeasti uutta: ilma-vesilämpöpumppu lämmittää Hämeenlinnan Keinusaaren työmaata

Marvea rakentaa parhaillaan uudiskohdetta Hämeenlinnan Keinusaareen. Valmistuvaan A-energialuokan taloyhtiöön tullaan asentamaan aurinkopaneelit ja lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä.

Koska maalämmön toimitusajat ovat tällä hetkellä pitkiä, ei Marvealla haluttu jäädä odottamaan maalämpöä rakennusajan lämmitysmuodoksi. Perinteisiä vaihtoehtoja olisivat olleet öljy- tai sähkölämmittimet, mutta Marvealla ei haluttu turvautua myöskään näihin energialähteisiin.

– Omakotitaloissa ilma-vesilämpöpumput ovat jo pidempään olleet yksi vaihtoehto lämmitysjärjestelmälle. Viime aikoina markkinoille on vihdoin tullut myös suurempia ja tehokkaampia ilma-vesilämpöpumppuja. Päätimme lähteä kokeilemaan tätä kehittyvää teknologiaa tässä hankkeessa, kertoo Marvean vastaava työnjohtaja Tommi Humala.

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on yksinkertainen. Ulkoilma lämmittää ulkoyksikössä kiertävän kylmäaineen, joka muuttuu kaasuksi. Tämän jälkeen kaasuuntunutta kylmäainetta altistetaan ilma-vesilämpöpupun kompressorin avulla paineella. Kaasu kuumenee, ja sen avulla voidaan lämmittää lämmitysjärjestelmässä kiertävää vettä.

Tätä teknologiaa päätettiin nyt Marvealla lähteä kokeilemaan suuremmassa mittakaavassa Hämeenlinnan Keinusaaren työmaan lämmittämisessä. Koska Keinusaaren taloyhtiöön tulossa oleva maalämpö on myös vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, oli ilma-vesilämpöpumpun kokeileminen kohteessa helppoa.

– On aina mukava päästä kokeilemaan uusia juttuja. Tämä ilma-vesilämpöpumppu on toiminut työmaalla erittäin hyvin ja työskentelyolosuhteet ovat olleet hyvät. Pidän hyvin mahdollisena, että hyödynnämme tätä jatkossakin, Humala sanoo.

Logo

Suupantie 6 C 2, 33960 Pirkkala
+358 50 375 5726
toimisto@marvea.fi